Cum apreciem valoarea porumbelului călător

Unii columbofili se întreabă care este valoarea unui porumbel călător. Poate fi catalogat din punct de vedere al numărului de etape zburate în concursuri sau după valoarea sa de bun reproducător, care desigur este legată de rasă şi de vitalitatea sa. Calităţile fizice ale porumbelului se vor dovedi de multe ori needificatoare, dacă
orientarea sa în zbor şi voinţa de a se înapoia la crescătorie nu ne dovedesc că pasărea este într-adevăr bună. Totuşi vitalitatea debordantă a porumbelului iese în evidenţă de cele mai multe ori atunci când ef este luat în mână. Ce putem vedea în acest caz? Vom constata calitatea penajului foarte bună (moale şi mătăsoasă, care ajută să alunece uşor în aer), muşchii săi debordanţi pe lângă stern şi luminozitatea strălucitoare a ochiului. îl vom cataloga ca un bun porumbel pentru reproducţie. Porumbelul care va fi găsit cu un penaj rău (şters, spălăcit) după năpârlire, muşchii pectorali de pe lângă stern, afundaţi, topiţi, poate fi considerat ca terminat, mai ales dacă este şi bătrân, epuizat de zboruri şi de creşteri repetate de pui. Dar această epuizare se observă de multe ori chiar la porumbei mai tineri, care sunt angajaţi în concursuri repetate şi dure, fără a le da posibilitatea să recupereze forţele necesare pentru un nou concurs.
Se observă această epuizare în special la zborurile grele, dure, de fond şi când sunt angajaţi în concurs fără ca el să fi recuperat forţele într-un interval scurt de timp pe care i l-am acordat. Două-trei săptămâni de repaus, cu scurte antrenamente de zbor
zilnic deasupra casei şi o hrană corespunzătoare, ajutat de o cură vitaminică el poate fi angajat cu multe şanse într-un nou concurs de fond. Se impune ca să fie şi un exemplar de rasă bună cu calităţi de zbor la fond şi cu posibilităţi fizice de recuperare rapidă.
Epuizarea tineretului în concursurile de viteză şi demi-fond din primii ani vor conduce la eşecuri şi epuizări premature, dovada făcând-o rezultatele obţinute cu ei la concursurile de fond. Cei ce zboară la fond nu prea au timpul necesar de a se ocupa şi de tineret. Cei care obţin unele rezultate bune la început, cu tineretul, dacă-i zboară în continuare în concursurile de fond, în mod sigur vor avea eşecuri. Sunt şi excepţii,dacă un yearling născut dintr-o linie de fondişti angajat la demi-fond intră în crescătorie foarte „proaspăt” este un bun indiciu. O stare de oboseală accentuată este un indiciu rău pentru posibilităţile viitoare ale porumbelului. Jucătorii de fond îşi concentrează de cele mai multe ori atenţia asupra porumbeilor bătrâni care au mai zburat.

Categorii: Articole interesante | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: