`Sfaturile lui Georges Carteus`

`Sfaturile lui Georges Carteus`
Georges Carteus, un superman care nu complică lucrurile!

Belgianul Georges Carteus a fost un super campion la fond întreaga sa viaţă. În 2009, a terminat pe primul loc în cadrul “Super Maratonului Vest European”. Şi-a vândut la licitaţie toţi porumbeii în 1981, de două ori a fost călcat de hoţi, care i-au furat 72 de păsări în 2008, şi alte 52 de bucăţi ulterior. Cu toate acestea, a rămas crescătorul care a terminat învingător la fond în 2009, chiar şi la nivel internaţional. E oare o dovadă mai bună că este cu adevărat un bun crescător de porumbei? În paginile revistei “De Duif”, şi-a exprimat opiniile în legătură cu multe aspecte ale sportului columbofil, sfaturi pe care nu le putem ignora deoarece provin de la un super campion. Spicuim câteva fragmente:

1. Nimeni nu ştie nimic despre porumbei, nimeni nu poate spune dacă o pasăre e bună sau nu. Eu nu-i iau în serios pe cei care pretind că pot evalua un porumbel analizându-i ochiul.

2. A avut două super perechi de reproducători în cariera sa. Cele două cupluri au rezultat în urma împerecherii libere între cei mai buni zburători pe care i-a avut. Formarea perechilor de matcă? “Îmi vine să râd cu gura până la urechi”, spune el. Bineînţeles că ai nevoie de nişte reproducători de calitate, dar şi şansa îşi are rolul ei în reproducerea unor păsări valoroase. De aceea, reproducătorii săi îşi pot alege singuri perechea (la fel se întâmplă şi în crescătoria mea). În practică, aproape întotdeauna se petrece următorul lucru: în caz că deţii un zburător bun, abia mai târziu afli din ce părinţi a fost reprodus.

3. Înainte de începerea sezonului competiţional, face o vizită medicului veterinar. Rareori se întâmplă ca ceva să nu fie în regulă. Iar tratarea păsărilor care nu sunt bolnave nu are nici o logică. Medicamentele sau vitaminele administrate pe boabe sau în adăpătoare vor perturba obiceiul de hrănire şi adăpare a păsărilor, lucru care trebuie evitat. În 2009, cel mai bun an al său, nu a administrat nici un fel de medicament, nici măcar împotriva tricomonozei. Singurul tratament pe care l-a aplicat păsărilor a fost împotriva paratifozei (salmonelozei), folosind Cosumix plus, timp de 10 zile. Faptul că păsările sale concurează bine şi la vârsta de 5-6 ani e o dovadă că nu le distruge cu medicamentele.

4. În ziua următoare concursului, dacă o pasăre refuză să iasă din crescătorie pentru antrenamentul zilnic, ceva nu e în regulă, iar acea pasăre are nevoie de odihnă.

5. Înaintea sezonului de zboruri cu păsările mature, acestea sunt antrenate în particular numai de două ori, iar între concursuri nu face nici un astfel de antrenament privat. Totuşi, antrenamentul este important, însă Georges e de părere că două antrenamente pe zi în jurul crescătoriei, timp de o oră fiecare, sunt suficiente.

6. Păsările sale primesc câtă mâncare vor şi nu crede în “hrănirea copioasă” (administrarea unui amestec mai “puternic”) pe măsură ce ziua concursului se apropie.

7. Podeaua crescătoriilor sale este acoperită cu paie. Nu igiena face diferenţa, ci păsările de calitate într-o crescătorie bună!

Iată câteva sugestii de la un adevărat maestru. Ele reprezintă o confirmare a părerii mele despre mulţi crescători: Aceştia fac din sportul columbofil o activitate mult mai complicată decât este în realitate.

Sursa: http://www.schaerlaeckens.com

Reclame
Categorii: Articole interesante | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „`Sfaturile lui Georges Carteus`

  1. ady marcu

    eu sunt incepator,am tot ascultat de unul si de altul,pana am pierdut aproape toate pasarile la concursuri.Incet,incet am ajuns si eu la concluzia d-voastra referitor la acei ”maestrii” care complica lucrurile si am ajuns sa cred si eu ca cu cat mai natural iti cersti pasarile cu atat ai sanse mai mari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: